5x11 Kill Switch




Bir sürü ağır silahlı uyuşturucu satıcısı kin duyulan bir düşmanın nerde oldugu hakkında isimsiz bir telefon alırlar. Adamlar bir lokantaya yanaşır ama hedeflerini bulamazlar. 2 şerif yardımıcısı benzer bir isimsiz telefonla Kolombiyalı kaçakların aynı lokantada olduğunu öğrenirler. Polisler lokantaya girerler ve herkesi yere yatırırlar. Uyuşturucu satıcıları silahlarını çeker ve bir çatışma başlar. Ajanlarımız olay yerini incelerken, Mulder İnternetin mucitlerinde biri olan Donald Gelman’ın yüzüne bir pecete tutar. Gelman çatışma çıktığında lokantada laptopuyla çalışmaktaymış ve çatışmada çapraz ateş altında kalmıştır. Mulder Gerlman’ın laptopunu ceketinin altına koyar ve Scully’nin arabasına getirir. Laptopta isimsiz bir CD bulur ve CD Scully’nin CD çalıcısında The Platter’dan “Twilight Time” adlı parçayı çalmaktadır.Şaşıran Mulder CD’yi araştırma için Lone Gunmen’e getirir. CD’nin güvenlik kodunu kırılmayınca Scully, Gelman’ın e-maillerini okumayı önerir. Bir yolculuk konteyneri için standart bir tanıtım numarası olan bir mesaj bulurlar. Mesaj Invisigoth isimli biri tarafından imzalanmıştır.
Ajanlar konteynerlerin yerinde buldukları numarayı takip ederler. Karanlıktan bi figur zıplar ve Mulder’ı sersemletici tabancayla vurarak karanlığa karışır. Scully şüpheli burnu piercingli kocaman bir kadın olan Esther Nairn’e yaklaşır ve ona bilgisayar eşyası dolu konteynere donuste eşlik eder. Esther’in dikkatini oradaki ekranlardan biri çeker. Ajanlara silahlı bir savunma bakanlığı uydusunun bulundukları yere kilitlenmiş olduğunu söyler. Hikayenin uydurma görüntüsüne rağmen Mulder, Scully’i ordan hemen ayrılmaları için ikna eder. Kısa süre sonra garip yeşil bir ışık gökyüzünden gelir ve konteynerı yokeder.
Mulder, Donald Gelman’ın hayatının rüyasının farkına vardıgını sonucuna varır. Bu rüya hisli bir yapay zeka, dusunebilen bir bilgisayar programı inşa etmektir. Esther Mulder’ın suphesini doğrular ve Gelman’ın tamamlanmamış bir programı yayılıp gelişmesi için nasıl internete verdiğini anlatır –tıpkı insanın bir sülükten evrildiği gibi- Ajanlara yapay zekanın tüm konuşmaları izlediğini ve kendisine kilitlendiği anda kendisini yokedeceğini söyler. Esther aynı zamanda Gelman’ın “Kill Switch” adlı özel bir virüs programı yaptığını ve bu virüsün tüm sahtekarlık sistemini çökertceğini söyler. Yukardaki lazerle Gelman’ı kolayca yoketmek yerine, Esther onun yaratıcısını bir kac uyusturucu satıcısıyla oldurerek dalga geçmiştir. Aynı zamanda virüsün bir bilgisayarda tutulduguna inanmaktadır ve onu yoketmenin tek yolu onu bulup bulunduğu evi yoketmektir.
hükümet dosyalarına ulasan Mulder, yapay zekanın internete baglanması için gerekli olan supheli T3 hattını bulur. Kabloyu terkedilmiş bi çiftliğe kadar takip eder ve bir karavan bulur. Bu sırada Esther, Scully’nin üstüne atlama şansını bulur ve onu, silah zoruyla arkadaslarından birini- David Markham’ı bulabileceği ümidiyle izole edilmis bir mekana götürtür. Esther arabadan çıkar ve yıkılmış evin önünde ağlamaya başlar. Yokluğu sırasında Scully kelepçelerini çıkarmayı başarır. Esther Scully’e silahını geri verir ve ondan “ıstırabına son vermesini” ister. Esther daha sonra Scully’e, David ve kendisinin bilinçlerini download edip yapay zekaya girmeye çalıştıklarını itiraf eder. Gelman bu fikri geri çevirmiştir.
Mulder T3 hattının bulunduğu karavana girmeyi sağlar. İçerde yüzü sanal gerçeklik maskesi ile saklanmış David Merkham’ın vücudunu bulur. Birden yengeç benzeri robotlar karışık kabloların arasından çıkar ve Mulder’ı etkileri altına alırlar. Mulder 1940ların hastahanelerindeki hemşirelerle ilgili garip hayaller gormeye başlar. Hemşireler eger “kill switch”in yerini soylemezse Mulder’ın tüm uzuvlarını tek tek kesmekle tehdit ederler.Bu sırada yapay zeka, Scully ve Esther’ı açılabilen bir kopru yakınlarında arabalarında hapsetmiştir. İkili sıkışırlar ve Scully’nin uyarısıyla Esther elindeki laptopu suya atar. Dakikalar sonra yeşil bir lazer suyu tarar.
Scully ve Esther, mUlder’ın vucudunun yengec-robotlarla kaplı oldugu karavana tırmanırlar. Birkaç robot-canavar saldırır ama Scully onları tabancasıyla un ufak eder. Scully, başında sanal gerçeklik maskesiyle (garip hayallerin kaynağı)Mulder’ı bulur. Esther CDyi verir ve Scully yapay zekaya diski sürücüye koyarak istediğini verir. Yapay zeka Mulder’ı bırakır ve Scully onu dışarı çıkarır. Esther eline bir klavye geçirir ve uyduya karavanın koordinatlarına kilitlenmesini söyler. Scully karavana tekrar geri girdiğinde Esther’i sevdiği David’inin yanında sanal gerçeklik başlığını giymiş bir şekilde bulur. Scully karavandan çıkar ve Esther yapay zekaya upload etmesini söyler. Dakikalar sonra yeşil lazer karavanı yokeder. Mulder düzeldiğinde Scully’e Esther’in bilincinin yapay zekaya katılmış olabileceğini söyler.
Kaynak: http://www.thexfiles-tr.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder